top of page
background.jpg

Ağustos 2022

Yeni Elektronik Sistemde Arabanız Ne Kadar Güvende?

Günümüz teknoloji çağında hayatımızın büyük bir kısmını elektronik ortamlarda yaşamaya başladık. Yalnızca bireyler değil, şirketlerin sunmuş oldukları hizmetler ve ürünler de sanal ortamlarda gerçekleşiyor.

Fransa'daki kolluk kuvvetleri, İspanya ve Letonya ile işbirliği içinde, fiziksel bir anahtarlık kullanmak zorunda kalmadan araba çalmak için bilgisayar korsanlığı aracından yararlanan bir siber suç çetesini ele geçirdi.


10 Ekim 2022'de gerçekleşen koordineli operasyon, yazılım geliştiricileri, satıcıları ve araba hırsızları da dahil olmak üzere üç ülkedeki 22 yerden 31 şüphelinin tutuklanmasıyla sonuçlandı. Europol'e göre, suçluların isimsiz iki Fransız otomobil üreticisinin anahtarsız araçlarını seçtikleri söyleniyor. Faillerin daha sonra sahte paketi orijinal yazılımı "otomotiv teşhis çözümü" olarak pazarlayarak değiştirmek için kullandıkları söyleniyor. Yazılım kurulduktan sonra, araç kapılarını açmayı ve anahtarlık olmadan kontağı başlatmayı mümkün kılıyor.


Ajans, saldırıların nasıl gerçekleştirildiğine dair daha fazla ayrıntı açıklamadı.


Buradan da anlaşıldığı üzere güvenlik her alanda önemlidir. Oluşan tüm bu sanal yaşam içerisinde şirketler, kişiler ve kurumlar; müşterilerini ve kendilerini korumak adına siber güvenlik önlemlerini almalıdır.

Bu tip saldırılardan korunmak için almamız gereken tedbirlerin bazıları;

  • Orijinal olmayan hiçbir ürünü almayınız,

  • Güvenlik ile ilgili gerekli eğitimleri alınız,

  • Aracınızın rutin kontrolleri ve yazılım güncellemeleri için teknik servise başvurunuz,

  • Ürünlerinizi bilinen lisanslı markalardan satın alınız.

bottom of page